Poftiti la ... Biertan?

sâmbătă, iulie 27, 2013 bydee-make-up 0 Comments

Hello ladies,


    In urma cu cateva saptamani am hotarat ca ar fi cazul sa mai bifam o locatie de pe Trips Bucket List si am pornit catre Biertan.


   Desi meteorologii ne avertizau in privinta vremii m-am gandit ca ar fi cazul sa fim putin rebeli si sa sfidam aversele locale. Gresit! In drum spre Biertan observam norii din ce in ce mai grei si la destinatie am fost intampinati de o ploaie sanatoasa cu tunete si fulgere. Am asteptat cuminti ca vijelia sa se opreasca iar cand stropii de ploaie s-au rarit am tasnit repejor in cetate.
    Pretul unui bilet a fost de 8 lei in care era inclusa ... intrarea. Nu am gasit nicio informatie despre obiectivul turistic pe care il vizitam nici pe bilet, nici pe vreun panou (daca voi ati fost si le-ati vazut pe undeva, va rog luminati-ma si pe mine).
    Cateva informatii despre cetate coform wikipedia: "Complexul arhitectural medieval este alcatuit din biserica si centura de fortificatii, fiind amplasat in centrul asezarii, pe un deal. Biserica de tip hala, ocupa partea centrală a complexului, fiind construita între anii 1490 si 1520  in stilul gotic tarziu, fiind ultima din Transilvania inăltată in acest stil. De faima internationala se bucura usa sacristiei, cu un sistem foarte complicat de 19 incuietori, realizata de mesterii locali în anul 1515 si care a starnit un interes deosebit, fiind premiata la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris si care constituie un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala, datorita exceptionalelor intarsii si a sistemului original de inchidere, care functioneaza si astazi. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est si are la parter un mausoleu care adaposteste, din 1913, mormintele prelatilor acestei biserici. Pe vremuri, in bastionul estic se afla „carcera”, unde erau inchisi, timp de două săptamani, cuplurile (sot si sotie) care se certau si intentionau sa divoteze. In camera de mici dimensiuni, avand o masă mica si un singur pat, comunitatea sasilor le punea la dispozitie o singura farfurie, un singur tacam si o singura cana pentru apa. Se spune ca, in acele circumstante, doar o singura pereche a ramas neclintita in hotărarea inițiala de a divorta, toate celelalte cupluri iesind de acolo impacate, fara a se mai apela la justitie."
    Acum sa revenim la experienta noastra. Am urcat scarile catre cetate si am fost intampianti de biserica din care rasunau acorduri puternice de orga. In mod normal nu m-ar fi inspaimantat dar acum, printre tunete si in pustietatea cetatii nu mi s-a parut tocmai un vis.

 


  Am vizitat biserica rapid dupa care am intrat in turnul mausoleu. Ma asteptam ca accesul in aceste turnuri sa fie permis dar o doamna ne-a spus ca scarile sunt vechi si din pacate nimeni nu are voie sa urce...


   Carcera m-a inspaimantat din nou deoarece printre gratii am vazut doua manechine imbracate in costume populare (nu ma asteptam sa gasesc asa ceva iar filmele vizionate in trecut si-au spus cuvantul).
   Am mai zarit un turn al carui nume nu il mai retin, am mai facut cateva poze si asta a fost tot.


    Singura scara pe care accesul era permis si care ducea catre ... o usa zavorata cu un lacat. Macar am putut face cateva fotografii panoramice.


   Nu vreau sa ma intelegeti gresit, este o cetate frumoasa, incarcata de istorie dar, nu pot spune din ce motiv, ma asteptam la mai mult Mi-ar fi placut sa vad macar cateva floricele, la fel cum erau la Calnic, un mic muzeu, un istoric, scari bine consolidate. Curatenia, exemplara intr-adevar, dar totul mi s-a parut rece, sobru.
    In concluzie, ma bucur ca am vizitat si aceasta locatie dupa care tanjeam de multa vreme dar nu este o experienta pe care o voi repeta prea curand.

Voi ati vizitat aceasta cetate? Daca da, ce parere aveti?
Daca nu ... poftiti la Biertan?

Kiss Kiss si un weekend de vis!

You Might Also Like