Poftiti la ... Castelul Bran?

sâmbătă, noiembrie 01, 2014 bydee-make-up 0 Comments

Hello hello,

    M-am tot gandit, m-am razgandit...si intr-un final am decis sa public si acest articol. L-am pregatit in august, imediat dupa ce am facut  o mica excursie la Bran iar astazi, mi-am luat inima-n dinti si am apasat butonul "publicati". Avand in vedere faptul ca ieri a fost sarbatorita faimosul Halloween ma gandesc ca...exista mari sanse ca Branul sa fie asaltat de vizitatori la fel cum l-am asaltat si noi in mini vacata din 15 august.
    N-o mai lungesc. Start aventura!


     Dupa ce am analizat harti, diagrame, orare si probabilitati am decis ca o vizita la Castelul Bran s-ar incadra perfect in programul minivacantei noastre. Zis si facut, am plecat repejor pregatiti psihic (mai ales eu) pentru un drum aglomerat. Dupa ce am intrat in Bran, am constatat ca nu a fost nicio bariera, nu a trecut niciun tren si ca pur si simplu se circula bara la bara. Bun ... in clipa in care am zarit turnul castelului am spus ca suntem cei mai smecheri dintre cei smecheri, GPS-ul indica inca 1.7 km asa ca am decis sa parcam undeva si sa pornim "per pedes". O decizie inteleapta deoarece in jurul castelului parcarile era pline iar pretul de 4 lei/h mi se parea aberant (da, fac parte din categoria oamenilor care detesta sa-si lase masina intr-un loc denumit "parcare" adica intr-o rana si sa mai si plateasca pentru asta). 
    Cu zambetul pe buze si cu inima zvacnind de entuziasm la vederea castelului ne-am indreptat spre intrarea mirandu-ne de ce stau oamenii aliniati printre tarabe. Cum de ce? Stau la coada ...La o coada imensa ... Ei bine, pe asta n-o mai luasem in considerare cand am plecat ... Bun, dupa aproximativ 40 de minute timp in care am povestit, am mancat cate un corn cu ciocolata si am baut un suc am ajuns la intrare. Dintre 3 caserii functiona doar una (va mirati?) iar pretul de 25 lei/adult includea si taxa foto. Hai ca nu-i chiar atat de rau... Ne-am spus si am intrat in curtea castelului.
   Ma tot contraziceam cu Marius ca doi pensionari care-au mai vizitat castelul si in urma cu peste 10 ani vis a vis de diverse aspecte privitoare la infatisarea castelului. El zicea ca s-a schimbat (din cauza retrocedarii) eu ziceam ca n-are cum sa fie chiar atat de schimbat. Ajungem si la acest capitol in curand.
    Am pasit pe aleea pietruita si am admirat frumoasele gradini care se intindeau in fata noastra, curatenia exemplara si am inceput sa urcam. Dupa cativa pasi am ajuns la ... ia sa vedem daca ghiciti ... o noua coada. Mi-am propus sa profit de fiecare moment pe care-l voi petrece alaturi de gloata cu care ma pierdeam in castel.



    Dar pana sa intram sa facem si o mica lectie de istorie. Ce ziceti?

    Prima atestare documentara a Castelului Bran este reprezentata de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce catre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brasovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatra la Bran.
    Intre anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, impotriva turcilor.
    La sfarsitul secolului al XV-lea, fortificatia a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor, trecand sub conducerea voievodatului Transilvaniei in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legatura lui Vlad Tepes cu Branul a fost consemnata tot in aceasta perioada. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a insarcinat dupa pierderea tronului pe domnul Tarii Romanesti cu apararea trecatorii spre Transilvania, trecatoare strajuita de cetate. Istoria Castelului Bran continua, iar la data de 1 decembrie 1920, Consiliul orasenesc al Brasovului doneaza acest castel Reginei Maria a Romaniei Mari, ca un simbol al recunostintei datorat contributiei sale la infaptuirea Marii Uniri din 1918. In prezent, Castelul Bran este proprietatea urmasului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg (sursa: historia.ro - va recomand sa cititi intregul articol pentru ca mi se pare foarte bine argumentat).

    Si acum sa revenim la oile noastre (buna comparatie...). Cunoasteti expresia Cati elefanti incap intr-un Trabant? Nu radeti fiindca exact asa ne-am simtit. O mare de oameni care se indrepta intr-un singur sens. Da, am reusit sa vedem cate ceva, am facut surf prin mutimea de oameni si am incercat sa facem macar cate o poza decenta. N-am prea reusit...
    Rand pe rand am trecut prin fiecare incapere total schimbata fata de ceea ce imi aduceam eu aminte (dupa retrocedare toate piesele de mobilier care au apartinut statului au fost mutate astfel incat toata istoria acestui castel a fost reinventata). Piese de mobilier care au apartinut Reginei Maria ne-au intampinat in fiecare incapere iar salile au fost de asemenea denumite dupa membri familiei regale.









    Din pacate nu mai tin minte exact, dar cu siguranta la ultimul etaj am descoperit o sala in care aveam descrierea strigoilor, vampirilor si abia in spate cateva cuvinte despre Vlad Tepes ... M-a intristat. Datorita marketingului care se afla in spatele acestui castel ajungem sa uitam istoria...Bineinteles, pe arborele genealogic afisat intr-una dintre sali Vlad Tepes se numea ... Vlad Tepes Dracula. De ce? La un moment dat ma intrebam daca am lipsit de la lectiile de istorie in care erau descrise actele de vampirism (Marius radea de mine si-mi spunea sa stau linistita, pentru ca am fost prezenta).
    Pentru elucidarea oricarui mister: Vlad Tepes (1431- 1476) a devenit vestit prin severitate si pentru ca obisnuia sa isi traga inamicii in teapa. Din cauza conflictelor cu negustorii brasoveni, acestia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonica.
    Ma intrista ca majoritatea parintilor pe care-i auzeam in jur le povesteau copiilor despre vampiri...Si istoria? Ce facem cu istoria?
     Cu chiu cu vai am ajuns in zona teraselor, ne-am tras sufletul, am admirat peisajul si am continuat navigarea alaturi de marea de oameni. 






    Am redescoperit acest castel dar din pacate doar exteriorul sau m-a fermecat. In curtea sa am admirat fantana, ne-am pus o dorinta si am parasit incinta cu o urma de regret.




     Din pacate, se pare ca nu este doar parerea mea:  Castelul Bran si-a pastrat doar stralucirea exteriorului, a istoriei si a legendei. Dupa retrocedarea catre Dominic de Habsburg, interiorul Castelului Bran a devenit din ce în ce mai gol. Piesele de mobilier, altadata stralucitoare, au fost mutate de catre Ministerul Culturii si Patrimoniul National. Noua sala de proiectii, unde pot fi vizionate imagini ale Arhivei Nationale de Film despre istoria familiei regale si a castelului, nu este suficient promovata, iar amenajarea sa nu invita vizitatorii sa poposeasca mai mult de 5 minute (via: historia.ro).



      In frumoasele gradini ne-am tras putin sufletul, am respirat usurati si ne-am relaxat. Mi-a placut micul lac, nuferii, linistea si semnele in care nu se atentiona prin mustrari Pastrati curatenia! ci frumos, Va multumim pentru ca pastrati curatenia. Cu toate acestea.... am intalnit si romani nesimtiti! Da, trebuia s-o spun.



      Ne-am promis ca urmatoarea vizita la Bran sa fie in timpul saptamanii ... dupa ce ne vom pensiona.
    Cam atat pe ziua de azi. Stiu ca a fost o postare putin mai putin pozitiva fata de ceea ce v-am prezentat pana acum dar din pacate aceasta a fost parerea mea si mi-am dorit sa o expun cat mai obiectiv posibil.

    Acestea fiind spuse ... Poftiti la ... Bran?

Kiss Kiss si un weekend de vis!

You Might Also Like