Poftiti la ... Cetatea Rupea?

sâmbătă, noiembrie 22, 2014 bydee-make-up 0 Comments

Hello hello,

    Astazi va propun sa ne insotiti intr-o excursie, astazi va invit sa descoperiti alturi de noi Cetatea Rupea, un coltisor de basm care se afla in frumoasa noastra tara.
    Ultimul loc pe care l-am descoperit in aceasta luna a fost aceasta cetate. O aveam "in vizor" de mai mult timp dar, datorita escapadelor pe munte care au fost destul de numeroase in acest an, nu am reusit sa o strecuram in programul nostru. Dar, daca toamna e frumoasa, temperaturile blande, cum sa stai acasa?


   In miez de noiembrie, cu zambete largi am plecat spre destinatia sus numita. Am ales ruta Sibiu-Fagaras-Rupea (putem sa alegem un drum mai scurt, prin Voila dar de aceasta data am fost un copilot slab pregatit si am "ratat" intersectia in care trebuia sa viram la stanga). Drumul e frumos, presarat cu peisaje care te fac sa te relaxezi dar din pacate, calitatea sa pe portiunea Fagaras-Rupea te tine in priza (e presarat cu gropi de diverse marimi care te fac sa franezi, sa le admiri si sa te intrebi pe care sa o alegi, fiindca de ocolit ... nici nu se pune problema). Daca drumul ar fi fost acceptabil am fi ajuns mai repede dar asa, dupa aproximativ 3 ore zaream zidurile cetatii si asteptam cu nerabdare sa o descoperim.


    Cetatea, proaspat renovata ne astepta cu bratele deschise. Din fericire, o parcare destul de mare este pregatita sa ne gazduiasca si mijloacele de transport asa ca noi ne-am declarat multumiti.
    Pretul unui bilet este de 10 lei si nu trebuie platita nicio taxa suplimentara pentru fotografii. Se pot achizitiona si ghiduri audio dar la intrare primiti o mica brosurica in care aveti toate informatiile necesare vis-a-vis de fiecare coltisor al cetatii asa ca noi ii oferim nota 10!
    Dupa ce am achitat contravaloarea biletelor am pasit in lumea de basm care ne astepta in spatele portilor ferecate.


Totusi, sa incepem cu putin istorie:
    Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul Romaniei, primele semne de asezari omenesti datand din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 i.H.). Prima atestare documentara dateaza din anul 1324 cand sasii rasculati impotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat in interiorul cetatii, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificatie dar si refugiu pentru populatia ce locuia dealurile si valea din imprejurimi, asezarea ei fiind strategica: la imbinarea drumurilor ce făceau legatura intre Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca prin pasurile sud-estice.
    Este o cetate taraneasca cu patru zone intarite cu turnuri poligonale. Cetatea este modificata in timp, prin adaugarea a doua curti interioare si trei turnuri de aparare. (Sursa: wikipedia).

    Fortareata este construita pe trei incinte - Cetatea de jos, Cetatea de Mijloc si Cetatea de Sus, pe care le-am vizitat cu sete de cunoastere. 
    Cetatea de jos, dupa cum ii spune si denumirea este situata la baza cetatii si este primul loc pe care l-am descoperit. Urmand cu strictete indicatiile de pe brosura am descoperit Turnul Portii, Magazia Militara si Turnul Slaninii. Chiar daca in interiorul acestor nu amdescoperit mobilier  ideea de a te strecura prin locuri incarcate de istorie ne-a facut sa ne simtim speciali.
    Fantana, aflata in apropierea Turnului Slujitorilor mi se pare locul perfect in care sa stai si sa amiri Cetatea de Mijloc. Umbra, racoare si  un strop de apa proaspata. Relaxare a la 1600...
     Turnul Slujitorilor este ultima atractie a Cetatii de sus. Construit pe trei nivele, dintre care unul semi-ingropat iti atrage atentia de la intrarea in cetate.


    Dupa ce am admirat tot ceea ce era de admirat ne-am indreptat incetisor spre Cetatea din Mijloc. am trecut de poarta sa si am intrat intr-un nou loc, o zona mult mai compacta. Am desoperit capela, Turnul Cercetasilor, Turnul Pentagonal iar casutele ne-au fascinat (in anii XVI-XVII, in interiorul cetatii erau aproximativ 100 de locuinte).







     Casuta din varf - situata in cel mai inalt punct al cetatii a fost una dintre locatiile care i-a facut pe o parte din turisiti sa rasufle mai greoi datorita drumului "anevoios". De acolo, de sus am admirat peisajul, ne-am odihnit pe o bacunta si ne-am spus ca Cetatea Rupea merita atentia noastra, a tuturor.




    Totul este proaspat restaurat si parca aromele de vopsea se amesteca cu izul anilor demult apusi,  curatenia exemplara si  aleile frumoase si ingrijite.
    Dupa ce am admirat cetatea, am mai poposit o vreme pe aleile sale, am mai inconjurat-o de cateva ori pentru a fi siguri ca nu am ratat niciun coltisor si apoi am zambit satisfacuti. Am mai descoperit un loc de basm. Romania merita atentia noastra!


    Daca aveti vreodata drum prin zona, va recomandam sa va faceti timp si pentru o mica portie de relaxare. Cetatea Rupea va ofera sansa unei portii de istorie impletita cu peisaje care te cuceresc si secrete care asteapta sa fie descoperite.

Acestea fiind spuse....Poftiti la ... Cetatea Rupea?

Kiss Kiss si un weekend de vis!

You Might Also Like