Poftiti la ... Rasnov?

duminică, noiembrie 24, 2013 bydee-make-up 0 Comments

Hello ladies,


     Un nou weekend, o noua  locatie care merita vizitata.
    Astazi "dau din casa" putin asa, ca asa va faceti si voi o idee despre cum ne planificam noi excursiile. Totul incepe miercurea sau joia. Ascult prognoza (sau mi-o prezinta mama mea le telefon) si incep: Ce facem in weekend? Am auzit ca o sa fie vreme frumoasa si-i pacat sa stam in casa? (in ultima perioada daca vad ca e vreme frumoasa afara iar eu sunt in casa mi se face-o ciuda mare, mare rau de tot). Si vine raspunsul: Mmm nu stiu? Ce vrei tu! (ceva imi spune ca ati mai auzit replica). Buuun. Eu raspund cu tipicul ce vrei tu si asa trece jumatate  de zi dupa care, daca nu suntem acasa, incepem sa ne trimitem link-uri: De asta ce zici, dar de asta ce zici?
    De data aceasta, avand un blank am cautat pe "sfantul goagal" orase cetate si asa  mi-am amintit de Rasnov. Stiam ca si prietenul meu isi doreste sa-l viziteze asa ca repede repejor i-am trimis un sms (parca-l vedeam cum mustaceste). Raspunsul a venit intr-o milisecunda (exagerez putin): Daa!
    Si uite-asa incepe povestea noastra.
    Cu merinde pregatite de cu seara si papornita in spate  sambata-n zori  ne-am facut iesirea din Sibiu cu directia Rasnov. Eu, micul GPS (Mosule daca m-auzi adu-mi unul adevarat) cu hartile printate iar el, la volan razand de mine si de pasiunea mea pentru harti , trasee & co.
    Ruta aproximativa: Sibiu, Fagaras, Vulcan (atentie la bunicute bicicliste care nu se asigura si nu semnalizeaza cand vireaza stanga pe drum si apoi exclama "Ioi ce m-am speriat!"), Rasnov. Drumul este semnalizat foarte prost, in Vulcan am avut noroc cu un domn care ne-a spus sa mergem drept inainte pana la o cale ferata dua care sa viram stanga si-apoi tot inainte si ajungem (pana la calea ferata sa tot fie vreo 15 km - noi credeam ca ne-am ratacit).
   Si-am inaintat pana am vazut cetatea pe care nu are cum sa treaca neobservata. 


    Am lasat masina, am trecut printr-un parculet de unde am cerut indicatii in partea unui batranel care s-a uitat la incaltamintea noastra si a spus in cel mai simpatic mod cu putinta: Voi aveti picioare sanatoase mergeti prin padure Si-am mers, si-am urcat cateva scari, apoi prin padure printre pietre si crengi sus-sus tot mai sus si  intr-un final am ajuns.


  "Cetatea Rasnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Rasnov din judetul Brasov, unul din cele mai bine pastrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri pastrate pana in prezent dateaza din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificatiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la inceputul sec. al XIII-lea. Infatisarea cetatii a cunoscut pana in prezent numeroase modificari. Imaginea contemporana totusi pǎstreazǎ elemente arhitecturale care pot reconstitui istoria unei fortificatii care a rezistat cu succes asediilor la care a fost supusa. Tipologia cetatii ne este demonstrata de dimensiunile acesteia, aproximativ 3500 mp ca suprafata; materialele folosite pentru ridicarea fortificatiilor au fost piatra si caramida legate prin mortar simplu, fortificatii incadrate de 8 turnuri patrulatere si unul poligonal." (informatii preluate via: wikipedia).







    Era sa uit: pretul biletului de intrare 10 lei. Nu am platit taxa foto, nu erau specificate nicaieri taxe suplimentare.

    Toate bune si frumoase, atat eu cat si pietenul meu am exclamat dupa ce am intrat: Woaa ce mare e!



    Nu stiu din ce motiv ma asteptam ca aceasta sa fie mai mica  dar ma bucur ca mi-a intrecut asteptarile. Din pacate noi am ales sa acem aceasta vizita totcmai in 2 noiembrie, ceea ce inseamna ... Halloween, excursionisti si destul de multa galagie. Asta e, mergem mai departe, ne ingesuim si vizitam tot ce e de vizitat.




    Frumos, curat, aranjat singurul lucru pe care nu l-am apreciat a fost micul bazar din incinta cetatii. Puteau sa plaseze micul bazar in afara zidurilor cetatii (ca o mica sugestie prefer sa ma plimb pe aleile cetatii fara sa vad magneti de frigider, shamballe si cani cu diverse mesaje). 



    Dupa inspectarea cetatii, am stat, ne-am "odihnit putin pe o bancuta gandindu-ne daca merita sau nu sa mergem la Bran (il mai vizitasem in copilarie) asa ca am decis sa vizitam Pestera Valea Cetatii proaspat deschisa.
    Am vizitat si exteriorul cetatii am luat masina si am plecat spre pestera (eu faceam rugaciuni si matanii pentru ca nu doream sa mai merg pre multpe jos). Si ajungem rapid, vedem indicatoare, catre pestera. Eu blonda natural ma astept sa vad pestera intampinandu-ma. Da, da sigur Diana... Si incepem 500 m pana la pestera, si drumul devine abrupt, si mai abrupt , din ce in ce mai abrupt. Ma gandesc sa abandonez, vorbesc singura, numar pasi in gand ... 350 m ... doar atat am parcurs? 


    Si continui tanguiala muta si intr-un final ajungem. Stati putin sa-mi recapat suflarea...Am ajunsss.
    Acces din 30 in 30 min, doar cu ghid, pret bilet 15 lei. Ok ... am timp sa ma odihnesc putin...
   Cumparam biletele (fisele) iar dupa putin timp o domnisoara draguta ne invita sa incepem turul.


   Uneori e bine sa incerci lucruri noi. Te vor surprinde! Nu ma dau in vant dupa pesteri, nu ma asteptam sa fiu impresionata si totusi .... de la primii pasi pe care i-am facut am fost uimita. Ghidul nostru ne-a oferit detalii: pestera a fost descoperita in 1949 dar a fost renovata si deschisa publicului in 2010.
    M-am simtit ca si un copil in prima sa excursie (unul cuminte deoarece ma enerva toata galagia din jurul meu, din cauza careia nu am auzit tot ce spunea ghidul…).




    In partea dreapta puteti observa o portiune pe care este asezat un covor verde. Ei bine, aici, in fiecare weekend va puteti bucura de concerte de muzica simfonica pura, acustica le permite sa cante fara sa aiba nevoie de microfoane, boxe & Co. 

    La un moment dat am fost intrebati daca suntem de acord sa se stinga toate luminile si  sa experimentam cu adevarat senzatiile pe care ti le ofera ofera o pestera. Extraordinar. Liniste deplina! De intuneric n-are rost sa mai spun ceva …Daca ar fi fost mai cald (temperature in pestera este 11 grade daca nu ma insel) zau ca m-as refugiat acolo dupa o zi de munca … 





    Nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul, cert e ca atat eu cat si prietenul meu am concluzionat ca am facut cea mai buna alegere. 

    Pestera este foarte bine intretinuta si va recomand sa o vizitati daca aveti drum prin zona. 

    Coborarea a fost mult mai usoara decat urcarea (logic) si ne-am “rostogolit” rapid spre masina sperand ca vom avea parte de un drum usor fara evenimente sau aglomeratie. Asa a fost! 
    Ne-a placut foarte mult excursia cu care am ales sa incheiem sirul excursiilor din acest an (din ce am obsorvat meteorologii au prognozat deja zapada) iar acum ne pregatim sa selectam locatiile pentru 2014. 

Dar, pana atunci …. Poftiti la … Rasnov?


Kiss Kiss Dee




You Might Also Like