Recenzie: Tatuatorul de la Auschwitz

joi, martie 21, 2019 bydee-make-up 0 Comments


Buna, draga mea,


     Titlul de astazi m-a facut sa ma infior si sa tremur de nerabdare din momentul in care am auzit de existenta sa. Cartile care au ca subiect principal WWII sunt printre preferatele mele si consider ca absolut toata lumea ar trebui sa citeasca macar cateva pentru a invata din greselile trecutului si pentru a ne asigura ca niciodata si sub nicio forma, experienta nu se va mai repeta.

     Tatuatorul de la Auschwitz este o carte bazata pe fapte reale, o carte care prezinta viata pe care care si-a construit-o, daca as putea sa spun asa, personajul principal Lale, un tanar evreu slovac in lagarul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.
    Dupa cum iti poti da seama din titlu, povestea este spusa de de cel care se ocupa de tatuarea numerelor verzi-albastrui pe bratele prizonierilor care erau adusi in lagar. Chiar daca aparent pare o activitate usoara, daca stai sa o compari cu activitatile inumane la care erau supusi ceilalti prizonieri, incarcatura emotionala care o aduce cu ea era adesea greu de suportat. 
    Tot freamatul interior si toate frustarile acumulate sunt decrise in detaliu de Heather Morris, care te face sa intelegi fiecare decizie luata de Lale. Si-a dorit sa supravietuiasca din prima clipa in care pus piciorul in lagar si a facut tot ce i-a stat in putinta sa reuseasca.
   A facut compromisuri, a facut camata, a acceptat multe din partea inamicului dar nu s-a pierdut pe sine pe parcurs, ba chiar mai mult, a incercat sa ajute cat mai multe persoane care indurau an de an zilele chinuitoare.
    Si pentru ca tacamul sa fie complet, in peisaj apare si Gita, cea care ii cucereste inima si protejarea vietii sale devine o prioritate pentru el. 
     E o carte intensa, dura si prezentata fara ocolisuri, te face sa intelegi fiecare decizie luata si sa empatizezi cu personajul. Trebuie sa recunosc ca i-am oferit cinci stelute pe Goodreads desi mi s-a parut ca finalul a fost putin cam grabit dar, avnd in vedere faptul ca avem de-a face cu o poveste reala, am putut sa trec cu vederea acest aspect.
     Deci, daca doresti sa intri in pielea unui personaj  a carui poveste este diferita fata de ce ai citit pana acum, daca doresti sa descoperi o poveste de dragoste intensa, dureroasa si frumoasa, iti recomand acest titlu. N-o sa regreti!

Kiss Kiss Dee

You Might Also Like

0 comentarii: