Poftiti la...Nocrich?

duminică, octombrie 21, 2012 bydee-make-up 0 Comments

Hello ladies,

    Cred ca v-am indus in eroare cu titlul postarii care trebuia sa se numeasca "Poftiti la...Biserica evanghelica fortificata din Nocrich?" asa ca, m-am gandit ca in primul rand sa specific acest lucru.
   Daca a trecut vara si nu mai putem face excursii prin minunatele zone muntoase din apropiere, ne-am gandit ca ar fi cazul sa vizitita bisericile fortificate si cetatile din preajma Sibiului. Ne plac foarte mult si inca ma profitam de vremea favorabila...
    Nocrich se afla la o distanta de 38 km de Sibiu, asa ca in doi timpi si trei miscari am ajuns la destinatie. Nu a fost greu sa gasim biserica avand in vedere ca satul este destul de mic.



    Ajunsi la destinatie, insistam si incercam sa intram in biserica. Surpriza (pentru noi), usile acesteia fiind inchise. Ne-am invartit prin jur, am facut poze gandindu-ne ca ne intoarcem acasa fara ca obiectivul sa fie bifat. Surpriza din nou (pentru noi), pentru ca in timp ce faceam poze se apropie de noi o domnisoara care ne intreaba daca dorim sa vizitam si interiorul bisericii spunand ca face parte din Organizaria Nationala Cercetasii Romaniei si ca locuieste in casa de vis-a-vis.
    Am fost mai mult decat placut impresionati, de toata pasiunea cu care ne-a povestit despre organizatia din care face parte (detalii aici) si bineinteles faptul ca ne-a fost ghid incercand sa ne raspunda la toate intrebarile (spre deosebire de cetatea de la Cisnadioara, unde inainte de a urca te intampina o doamna "extraordinar de amabila" care te intreaba daca vrei sa vizitezi cetatea iar daca raspunsul este afirmativ - 5 lei si poti sa urci, acum pentru ca la coborare multi uita sa plateasca)...
    Aceasta biserica fortificata a fost construita la inceputul secolului XIII si este una dintre cele mai bine conservate biserici din zona. A ars in anii 1800 dar a fost reconstruita. Planul initial al cetatii arata in felul urmator:


    Mai multe detalii despre biserica gasiti aici.
 


Orga functionala si in prezent:


    Ceasul de asemenea functioneaza (teoretic) deoarece nu este folosit pentru ca "deranjeaza" localnicii - clopotele bat de doua ori pe zi, la rasarit si la apus.


    Clopotele sunt trase doarla ocazii speciale si am inteles ca este o mare onoare sa fi prezent la acest eveniment.

    Panorama din turn:


    Daca aveti drum prin zona va recomand cu mare drag sa va abateti pentru o mica vizita. Nu ezitati sa bateti la usa casei cercetasilor (noi am fost "certati" ca nu am intrat sa le solicitam sa ne ghideze). Trebuie sa ii laud din nou pentru toata amabilitatea, timpul si detaliile oferite. Foarte rar ti-e dat sa intalnesti astfel de persoane, tot ce fac este voluntariat, locuiesc in acea casa pusa la dispozitie de primarie, au renovat singuri un turn al bisericii pe care doresc sa il transforme intr-un mini muzeu si ar fi atat de multe lucruri de povestit...

    Ce ziceti? Va plac cetatile fortificate si excursiile de acest gen?

Kiss Kiss Dee






You Might Also Like

0 comentarii: